Zonnepanelensubsidie 2021
2020 zit er bijna op en dat wil zeggen, nieuwe regels voor de plaatsing van je zonnepanelen. Vanaf 1 januari 2021 kan je immers niet meer kiezen voor het systeem van de terugdraaiende tellen. Maar om dit verlies te compenseren introduceert de Vlaamse regering een investeringspremie voor zonnepanelen. Uiteraard zijn hier voorwaarden aan verbonden. Wij verduidelijken even het een en het ander.
De terugdraaiende teller
Wie zijn panelen heeft laten installeren en keuren voor 1 januari 2021 kan kiezen voor een terugdraaiende teller. Als je een analoge teller hebt dan draait deze ook effectief terug. Maar je netbeheerder is volop bezig met de analoge tellers te vervangen door digitale varianten. Deze tellers registreren je verbruik en meten ook hoeveel elektriciteit je op het net injecteert. Door deze twee van elkaar af te trekken telt ook de digitale meter terug.
Dankzij dit systeem kan je de overtollige stroom die je opwekt tijdelijk parkeren op het net en afnemen als je deze nodig hebt. Je betaalt dus enkel de energie die je afneemt bovenop de stroom die je genereert. Je bent dan een prosument want je bent produceert en consumeert elektriciteit. Hiervoor betaal je een prosumententarief, een vast jaarlijks bedrag op basis van je omvormer.
Let wel op, deze regeling is gebaseerd op het decreet van de Vlaamse overheid van 5 juni 2019. De energieregulator VREG is niet erg blij met dit systeem en heeft dit dan ook aangevochten voor het Grondwettelijk Hof. Als er een gerechtelijke uitspraak volgt dan kan het zijn dat dit nog gaat wijzigen.
Installatie vanaf 2021
Zoals gezegd wijzigen de spelregels voor alle installaties vanaf 2021. Om het verlies van het voordeel van een terugdraaiende teller te compenseren introduceert de Vlaamse regering een eenmalige investeringspremie.
Je kan de investeringspremie aanvragen bij Fluvius indien je voldoet aan de voorwaarden. Maar welke voorwaarden?
- Je plaatst een nieuwe installatie waarbij het vermogen van je omvormer maximaal 10 kVa bedraagt
- Je installatie maakt niet deel uit van je nieuwbouw of renovatie om aan de EPB voorwaarden te voldoen.
- Je installatie wordt geplaatst door een erkende RESCert aannemer.
- Je bouwaanvraag dateert van voor 2014
- Het gaat niet om een uitbreiding van een bestaande installatie
Check, je voldoet aan de voorwaarden, maar hoeveel bedraagt de premie?
Het maximumbedrag voor de premie is 1500⎠en hangt af van het vermogen van je installatie en bedraagt nooit meer dan 40% van de investeringskost. De premie is geldig tot 2025, maar let op het premiebedrag daalt jaarlijks tussen 2021 en 2024.
Per kilowattpiek ontvang je 300 ⎠voor een installatie met een vermogen tot 4kWp en 150⎠extra per kWp voor een installatie tot 6 kWp.
Daarnaast spaar je ook het prosumententarief uit want dit wordt afgeschaft in 2021. Door de digitale teller betaal je immers een bijdrage op basis van je gebruik van het net (het nettarief). Hierdoor wordt vanaf 2021 zelfconsumptie erg belangrijk. Met andere woorden kan je nog meer besparen als je zoveel mogelijk van je opgewekte elektriciteit onmiddellijk verbruikt. Want als je je elektriciteit direct verbruikt maak je immers geen gebruik van het net.
Terugverdientijd
Tot 2021 was de terugverdientijd van een installatie met een zelfconsumptie van 20-30% gemiddeld 7-8 jaar. Om dit in het nieuwe systeem te bereiken moet je al ongeveer 50% van je elektriciteit zelf verbruiken. Voor een gemiddeld gezin is dat niet zo evident want tijdens de dag is er meestal niemand thuis en ligt je verbruik dus laag.
Om je rendement te verhogen en terugverdientijd te verlagen is het belangrijk om zoveel mogelijk van je opgewekte stroom onmiddellijk te verbruiken. Want in het nieuwe systeem verkoop je elektriciteit die je teveel hebt aan het net. Als er je er nodig hebt dan koop je deze van het net. Maar de tarieven zijn niet noodzakelijk hetzelfde. Aangezien je stroom opwekt op momenten dat er veel aanbod is en de prijs laag is. Daarnaast neem je stroom af als de vraag hoog is en het aanbod lager, waardoor de prijs stijgt. Ook is er een verschil tussen de tarieven in de zomer en de winter.
Zoals je ziet is het de terugverdientijd en het rendement wat moeilijker in te schatten. De overheid wil door het nieuwe systeem zoveel mogelijk zelfverbruik stimuleren. Denk maar aan een elektrische auto of fiets opladen door de dag of je wasmachine, vaatwasser, boiler of warmtepomp tijdens de dag te laten draaien. Of misschien kan de je elektriciteit opslaan in een thuisbatterij.
Samengevat, zonnepanelen blijven ook na 2021 een interessante investering, dat heeft Test Aankoop recent ook nog bevestigd. De premie van de overheid compenseert een deel van het verschil met het vorige systeem maar het is erg belangrijk om je zelfconsumptie onder de loep te nemen. Hiermee kan je je voordeel en terugverdientijd vergroten!